5 mei 2020

Moederdag

Het is nu wel even geleden dat we elkaar zagen. 110 km rijden om je te komen bezoeken met de wagen valt niet onder een essentiële verplaatsing, vrees ik. En met de fiets is de afstand te ver om het in 1 dag te doen en met onze 3 kindjes. We zullen dus nog even moeten wachten tot deze periode achter de rug is.

Er zijn nog periodes in ons leven dat we elkaar een tijdje niet zagen: vakanties, te drukke agenda's.... Maar nu voelt het anders. Hier kunnen we echt niets aan doen. Het overkomt ons gewoon en we kunnen het alleen maar ondergaan. En nu Moederdag eraan komt, vind ik dit toch best lastig!

Het is pas wanneer ik zelf 8 jaar geleden voor het eerst moeder werd dat ik besefte wat het betekent om mama te zijn. Wat het betekent om een mama te hebben. Alles was voordien zo vanzelfsprekend. De was en de plas als je nog thuis woont, je boterhammen om mee naar school te nemen, het heen en weer rijden naar de hobby's, het helpen bij huiswerk... Later het helpen bij keuzes maken, het luisterend oor, naar je proclamatie komen, het advies dat je niet wil horen wanneer je met het verkeerde lief naar huis komt... 

Maar dan zijn daar plots 2 baby's tegelijkertijd, een tweeling. Wat zo idyllisch leek, bleek toch wel wat meer werk te vergen. En dan is er maar 1 iemand die je dicht bij je wil om te helpen. Juist ja, je mama!  Want haar kan je vertrouwen, zeggen hoe moeilijk het gaat om 2 baby's op hetzelfde moment te voeden, een traan laten omdat de nachten zo kort zijn, raad vragen omdat je niet weet of je eigenlijk wel goed aan het opvoeden bent, omdat je kan bellen en zeggen 'hé, het gaat echt niet zo goed met mij'...

Nog 2 jobs verder, een baby erbij, een nieuwe zaak, een nieuwe woonplaats aan de andere kant van het land, vele blije, maar ook minder leuke momenten verder, maar nog steeds dezelfde mama. Nog altijd dezelfde mama waar ik op kan rekenen en die nog steeds evenveel zorgt voor mij en voor mijn gezin.

Nee hoor, mama zijn is niet gewoon.
Dat besefte ik 8 jaar geleden maar al te goed.

Het  is misschien wel de belangrijkste, meest omvangrijke en complexe taak in je leven. Nee, mama zijn is niet vanzelfsprekend. We kunnen heel veel aan. Maar vanzelf gaat het heus niet! We willen een carrière, we willen een liefhebbende partner zijn, we willen een opgeruimd huis, we willen onze kinderen naar vele hobby's laten gaan, we willen een cool voorbeeld zijn voor onze kinderen, we willen gezond eten op tafel, we willen onze kinderen veel laten ontdekken... We willen alleen maar het beste doen. Maar dat lukt niet altijd. We're only human. Maar wel heel bijzonder. Ja hoor, mama's zijn echt de meest bijzondere creaturen op aarde.

En mama zijn is ook wel de aller-aller-allermooiste taak ter wereld.

Dank je wel, mama, voor alles!
x

PS: Ik denk aan alle mama's, vrouwen die zo graag mama willen zijn, vrouwen die mama waren, vrouwen met een kinderwens, mama's die te vroeg mama werden, die nooit mama kunnen worden, die 2 mama's hebben, die 2 papa's hebben... Ik zei het al, niet vanzelfsprekend... Maar wel heel erg bijzonder.

Moederdag

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x