Boterhammetje met kaas?

Kan je écht niet zonder kaas? Lees dan even hoe dat komt?

Geraakt je nu al lichtjes in paniek wanneer je er nog maar aan denkt om kaas (of andere voedingsmiddelen) te moeten missen? Dan klopt er iets niet en zit er een stofje (of meerdere) in dat niet gezond voor je is

Melk en kaas bevatten een stofje: caseïne. 80% van alle eiwitten in koemelk bestaat uit caseïne. Dit wordt afgebroken in een ander aminozuur, casomorfine, en behoort tot dezelfde klasse als morfine en heroïne. Casomorfine heeft gevolgen voor je lichaam die lijken op verschijnselen van morfine. Eerst bezorgt het je een gelukzalig gevoel. Vervolgens voel je je vermoeid en zelfs depressieve gevoelens kunnen de bovenhand nemen.

Verslavend

Casomorfine is een verslavend goedje. Het is stofje is er om een band te scheppen tussen het kleine kalfje en de moeder. Niet bedoeld voor de mens dus.

Veel mensen houden van kaas. Ik ook! Toch wordt de verslavende werking ervan vaak onderschat. Heb jij dagelijks nood aan je yoghurt als ontbijt, en/of als vieruurtje? En heb je ‘s avonds laat nood aan een boterham met kaas? En voel jij je soms wat minder happy dan je zou willen?  Herkenbaar? Dan is het voor jou wellicht interessant om het gebruik van zuivel even af te bouwen, te schrappen of te vervangen door een ander alternatief.

Gevolgen

Ben je lactose-intolerant? Dan merk je bij het eten van kaas of drinken van melk meteen een effect op je darmen. Maar vaak zijn er ook minder gelinkte symptomen die niet meteen voelbaar zijn.

Huiduitslag

Puistjes, eczeem, psoriasis, jeukende en rode huid, schilferende hoofdhuid…

Luchtwegproblemen

Heb je last van allergieën of hooikoorts, dan kan je vaak wat moeilijker kaas en melk verteren. Dit kan slijmvorming in de luchtwegen veroorzaken.

(Chronische) ontstekingen 

Fybromyalgie, metabool syndroom, darmproblemen, verzuring van het lichaam, leaky gut, chronische stressklachten, chronische vermoeidheid,…

Door het schrappen van kaas en melk ontdek je al na enkele weken meer energie, een minder opgeblazen gevoel, een betere concentratie, een helder gevoel in je hoofd, gewichtsverlies,…

Hoe vervangen?

Zie je het niet zitten om meteen alle zuivel te schrappen? Vervang het dan eens door geiten-, schapen- of buffalomelk. Dit is makkelijker verteerbaar voor ons lichaam. Hou je niet zo van feta, geitenkaas of mozarella? Stap dan al eens over op biologische zuivel. Door een ander fermentatieproces is dit darmvriendelijker.

Wil je helemaal stoppen met kaas en melk? Dan kan je ook kiezen voor plantaardige varianten. Denk hierbij maar aan amandelmelk, sojamelk, havermelk, kokosmelk, hazelnootmelk… In de meeste supermarkten vind je tegenwoordig veel alternatieven. Ook het aanbod van plantaardige yoghurts, room en kaas wordt steeds groter.

Ga zelf aan de slag

Je kan ook zelfs eens aan de slag om amandelmelk te maken. Het is echt heel eenvoudig.

250 gram biologische, onbewerkte amandelen
1 liter afgekoeld, gekookt water
snufje zout
kaasdoek/ ongebleekt katoen
gesteriliseerde glazen fles

Hoe maak je het?

Leg de amandelen een avond van te voren (8-12 uur) in de week, zo worden ze zachter. Spoel de amandelen hierna af en doe ze samen met het water en snufje zout in de blender. Mix het een paar minuten goed.

Pak een grote kom en span het kaasdoek eroverheen. Laat de melk er doorheen lopen en knijp de doek goed uit. Vervolgens giet je je amandelmelk in een gesteriliseerde glazen fles. Je kunt de melk ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.

Tip 1! Heb je geen kaasdoek in huis en wil je toch aan de slag? Een nieuw, in warm water gewassen nylonkous is een goed alternatief.

Tip 2! Wil je jouw amandelmelk toch iets zoeter? Dan voeg je een dadel toe.


Boterhammetje met kaas?

Doe het zelf! Bouw vandaag aan je immuniteit van morgen.

Mijn kinderen zeggen: alles wat je zelf doet, doe je beter. Ze hebben het dan over koken in plaats van een afhaalmaaltijd, een knutselwerk maken in plaats van een cadeau kopen, of ze hebben het over zelf opruimen, want dan weten ze tenminste hun eigen spullen terug te vinden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wel hetzelfde geldt voor onze immuniteit. Waarom wachten op een alleshelend middel als je zelf het heft in handen kan nemen?

24 november 2021

Lees meer

Herfst blues?

Ga de herfst blues tegen met deze heerlijke en verwarmende pompoen soep!

7 oktober 2021

Lees meer

Wees mild voor je lever

Ben je een roker? Heb je veel stress? Ben je aan het afslanken en willen de laatste kilo's er maar niet af? Sport je veel? Gebruik je zware medicatie? Drink je wel eens een glaasje alcohol?

Lees meer

Summer proof skin

De zomer is in’t land! Al is dat momenteel niet meteen te merken aan de temperaturen. Toch raden wij bij Studio Me aan om jouw skin care routine in de zomer aan te passen. Een andere luchtvochtigheid, warmere temperaturen, meer zon en buitenlucht, een laagje zonnecrème, een duik in het zwembad,... Dat vraagt om een andere aanpak. Wij delen graag onze beste tips met jou. Want jouw huid verdient de nodige aandacht, ook in de zomer.

1 juli 2021

Lees meer

Aperitieven zonder zorgen

Dit weertje nodigt uit om op je terras te zitten en iets lekker te drinken. Maar ik hoor je al denken... Wat kan ik drinken zonder een suiker- en caloriebommetje naar binnen te werken ?

Lees meer

De sleutel tot succes?

Dé sleutel tot gezonde levensstijl is vermijden en voorbereiden! Laten we er samen een geslaagde detox van maken.

Lees meer

To nagellak or not to nagellak?

Ik maakte vandaag een story voor Instagram die zoveel reacties uitlokte dat ik niet anders kon dan in mijn pen kruipen. Is nagellak ok? Of is het echt best te vermijden? Ontdek het antwoord in deze blog!

Lees meer

Now is the time! Gezondheid eerst

Een pleidooi voor vitamine D

Lees meer

De lente hangt in de lucht

Hoor jij de vogels 's morgens fluiten? Schijnt het zonnetje je slaapkamer binnen? Ook zoveel zin om je dag te starten? Dat is de lente die eraan komt. En dat vieren we bij Studio Me altijd in stijl.

Lees meer

Ja het heeft wat traantjes gekost

Het is niet bij een droom of een verlangen gebleven. We zijn ervoor gegaan . De nieuwe winkel is een feit. En daar zijn we best fier op!

Lees meer

De mooiste tijd van het jaar

All I want for Christmas... Ok, het zal dit jaar anders zijn dan gewoonlijk. Net daarom geloof ik dit jaar sterker dan ooit in warme contacten, een virtuele knuffel, een geschenk om te laten weten 'ik denk aan je'...

Lees meer

Hou jij ook van een gezellige sfeer in huis?

Ik vind deze periode heerlijk! Gezellig thuis, knuffelen in de zetel, een goed boek lezen, Netflix avonden onder het dekentje, genietend van een warme thee... En wat is er gezelliger dan een heerlijke verwarmende geur in huis? Zoals jullie weten zijn we bij Studio Me super fan van onze RainPharma diffusers en essentiële oliën.

Lees meer

Bouw nu aan je immuniteit van morgen

Onze gezondheid valt of staat met een goede immuniteit. Bouw vandaag nog aan je immuniteit van morgen!

Lees meer

Het verband tussen COVID-19 en overgewicht

De cijfers liegen er niet om: maar liefst 60 procent van de patiënten die op intensieve zorg terechtkomt met COVID-19 heeft overgewicht. Zij hebben vaak onderliggende gezondheidsproblemen waardoor de kans op complicaties groot is.

Lees meer

Een gerecht dat je omarmt als een knuffel

Kunnen we dat niet allemaal gebruiken in deze tijden?

9 november 2020

Lees meer

What a day!

Onze Winter Shopping is achter de rug. En of we genoten. En of we het plezant vonden om jullie onder te dompelen in onze magische wereld.

1 november 2020

Lees meer

Het gouden ticket

Heb jij de Magic Beauty Adventure box in huis? Dan ben je ook trotse bezitter van het golden ticket.

Lees meer

Meet Lauren

Sinds 1 september is Studio Me met 2! Meet our new team member Lauren.

8 oktober 2020

Lees meer

Goed begonnen...

Het RainPharma Winter Shopping event staat voor de deur. Maak je huiswerk en haal zo het meeste voordeel.

Lees meer

Laatste kans om een toilettas te scoren

Laatste kans om een toilettas te scoren

26 augustus 2020

Lees meer

Gezondheid, nu belangrijker dan ooit.

Je gezondheid is prioriteit.

30 juni 2020

Lees meer

Moederdag

Jammer dat je zo ver woont, mama!

5 mei 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x